“Alle ziekten beginnen in de darmen” Dit werd al meer dan tweeduizend jaar geleden door Hippocrates gezegd. Hoewel de precieze processen nog niet zijn opgehelderd, weten we wel dat de darmen inderdaad heel belangrijk zijn voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het eten? Ben je regelmatig moe? Ervaar je vaak buikpijn? Heb je last van gewrichtsklachten of eczeem? Of heb je andere chronische klachten en heb je al vanalles geprobeerd om hier vanaf te komen, maar niets lijkt te werken? Dan is dit een aanpak die jou wel kan helpen.
Onze darmen spelen een rol bij de vertering van ons voedsel, ons afweersysteem en onze geestelijke gezondheid. Je hebt er wellicht nooit bij stilgestaan maar onze darmen zijn het grootste contactorgaan met de buitenwereld. Ze zijn continu bezig met reageren op wat er binnenkomt. Op het moment dat de kwaliteit van ons darmmilieu en het microbioom niet optimaal zijn, kan de darm al zijn taken niet goed uitoefenen. Dit kan leiden tot een scala aan klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten als opgeblazen gevoel na de maaltijd, winderigheid en of boeren, wisselende ontlasting, buikpijn, allergie, hoofdpijn, eczeem, concentratieproblemen, verminderde weerstand of vermoeidheid.
Bij darmtherapie kijken we naar het darmmilieu en het microbioom. Het darmmilieu is de omgeving in je darmen zelf, met het darmslijmvlies en de inhoud van je darm. Het darmmilieu moet geschikt zijn voor het microbioom; anders kan deze niet goed groeien en zullen de hoeveelheid en kwaliteit afnemen. Voeding, stress, allergieën en medicijngebruik kunnen van invloed zijn op het darmmilieu, op het darmslijmvlies en het microbioom.
Het microbioom is het geheel van bacteriën, schimmels en zelfs parasieten dat in de menselijke darm kan leven. Helaas komt een disbalans in het microbioom, zowel bij volwassenen als kinderen, vaak voor. Dit wordt veroorzaakt door onze manier van leven. Wij eten bijvoorbeeld nog nauwelijks gefermenteerde producten die belangrijke bacteriestammen aanvoeren, houden onze huizen en huiden (te) hygiënisch schoon en krijgen veel stoffen binnen die de darmflora kunnen aantasten. Ook stress heeft een negatieve invloed op ons microbioom.
Bij een niet-optimale darmflora en/of een niet-optimale voeding kunnen stoffen worden aangemaakt die ontstekingen in het lichaam bevorderen. Die ontstekingen kunnen tot uiting komen als eczeem, astma, puistjes, vermoeidheid, etc. Het is belangrijk deze ontstekingen te verminderen door de ontstekingstriggers weg te halen, het microbioom te versterken en de voeding te verbeteren.
Een traject darmtherapie bestaat uit de volgende onderdelen:
.
Intake van 90 minuten
✓ Tijdens de intake bespreken we jouw klachten en eetpatroon en adviseer ik je op basis daarvan ten aanzien van de verschillende testmogelijkheden.
✓ Dit kan op locatie of digitaal
.
Aanvragen onderzoeken
✓ Ik vraag de testen zoals we die samen tijdens de intake hebben besproken voor jouw aan. Je krijgt deze thuisgestuurd inclusief instructie.
✓ De kosten van de onderzoeken zijn niet inbegrepen bij het traject en dienen rechtstreeks te worden betaald aan het laboratorium.
.
Uitwerken uitslagen in een behandelplan
✓ Na ongeveer 2 weken krijg ik de uitslag van het laboratorium en ga ik deze uitwerken in een persoonlijk behandelplan.
.
Consult Uitslagen en behandelplan (90-120 minuten)
✓ Tijdens dit consult leg ik je uit wat de uitslag is van de onderzoeken, wat dit betekent en hoe we dit gaan aanpakken. Dit kan op locatie of digitaal.
.
Fase 1 en aansluitend fase 2
✓ Aan de hand van jouw persoonlijk therapieplan dat je van mij ontvangt, ga je thuis aan de slag met de behandeling. De supplementen of medicamenten voor de behandeling werk ik voor je uit en kun je zelf online bestellen. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen bij de trajectkosten.
✓ Mocht je in deze fase van het traject ergens tegenaan lopen heb je altijd de mogelijkheid om te bellen of mailen met jouw vragen.
.
Consult evaluatie (30-60 minuten)
✓ Vlak voor of na het afronden van fase 2 hebben we opnieuw contact om te analyseren of we door kunnen met fase 3. Idealiter doen we dit na een gerichte hertest (we testen dan alleen de markers die afwijkend waren) zodat we zeker weten dat de behandeling het gewenste effect heeft bewerkstelligd.
.
Verlenging fase 2 of start fase 3
✓ Afhankelijk van de uitslag van de hertest of jouw klachten moeten we fase 2 verlengen of gaan we door met fase drie. Dit doe jij wederom in eigen beheer. Mocht je ergens tegenaan lopen heb je altijd de mogelijkheid om te bellen of mailen met jouw vragen.
.
Consult afronding (30-60 minuten)
✓ Tijdens dit gesprek bespreken we hoe je de kwaliteit van je darm verder kan verbeteren en in stand houden.
.
De kosten voor dit traject, zoals hierboven beschreven, zijn €695.